Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben een bepaalde vorm van reuma. Veelvoorkomende kenmerken zijn gewrichtsontstekingen, stijfheid, pijn en vermoeidheid.

Reuma komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en openbaart zich vaker op oudere leeftijd dan op jongere. Vooralsnog zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar wel te behandelen. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat vallen onder de belangrijkste veroorzakers van arbeidsuitval. De verwachting is dat het aantal mensen met reuma in de toekomst zal toenemen door de vergrijzing, meer overgewicht en te weinig beweging of slechte leefgewoonten.

Op diverse manieren wordt gewerkt aan de verbetering van voorlichting, preventie en onderzoek. Dit gebeurt in overleg met het Reumafonds en de reumapatiëntenvereniging. Het CHECK-cohort is een wereldwijd uniek cohort met vroege artrose. Hierin participeren zes van de acht UMC's en enkele perifere centra. Voor inflammatoire artritis is ervaring onder andere binnen de Leidse early artritis clinic. De meeste UMC's waar artrose/artritis onderzoek verricht wordt, onderhouden intensieve relaties met de farmaceutische en biotechnologie industrie (Abbott, Wyeth, Roche, Schering-Plough, Centocor, CELERA en Philips). Nederland behoort dankzij deze cohorten bij de top vijf van meest publicerende landen binnen de reumatologie. Op Europees niveau wordt in Nederland vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een Europees Integrated Project genaamd Masterswitch (een FP7-programma) gecoördineerd. Geparticipeerd wordt in verscheidene Eular Study Groups. 

De resultaten van een onderzoek worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. 

Overview

Contact person

No information

Main features

Donors

No information

Age cohort

No information

Phenotypes

No information

Types of data

No information

Materials collected

No information

Data enrichment

No information